Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovardai alakzatok

 A lovardában való munka elengedhetetlen része a ló és a lovas kiképzésének. Legyünk akár sportolók, akár hobbilovasok. Ahhoz, hogy lovunkat hatékonyan és gond nélkül tudjuk irányítani,tudnunk kell teljesíteni azokat az alapvető, lovaglási feladatokat, melyekből a díjlovaglás olimpiai szakággá nőtte ki magát. A lovardai alakzatokat a lovas által adott segítségekkel tudjuk lelovagolni. A feladatok teljesítésénél elengedhetetlen, hogy a lovas előre gondolkodjon, és időben tervezze el, hogy következőként pontosan milyen alakzatot akar lovagolni a pályán. Csak így van ideje megfelelő segítségekkel előkészíteni lovát és pontosan vezetni a teljesítendő útvonalon úgy, hogy a ló se az egyensúlyát, se az átengedőségét ne veszítse el. Fontos továbbá a feladatpontos végrehajtása, ami egyrészt javítja a ló állapotát, másrészt az egyetlen út a jó eredményhez.

A lovardában lehet jobb, illetve bal kézen lovagolni. A jobb kézen való lovaglás azt jelenti, hogy a lovardában a jobb kezünk található a belső oldalon. ha bal kézen lovagolunk értelemszerűen a bal kezünk van belül. A lovardákban előfordul, hogy egyszrre több lovas is gyakorol a pályán. Ilyenkor megegyeznek, hogy milyen irányból kerüljék ki egymást, amikor szembejönnek. A világ több országában a lovasok bal kezei találkoznak, mikor elhaladnak egymás mellett. Magyarországon a díjugrató-hagyományoknak megfelelően egyelőre a jobb kezek találkoznak, bár a díjlovagló versenyek melegítőpályáin hazánkban is balkéz-szabályt alkalmaznak. Kikerülés közben a belső és külső kör között legyen akkora távolság, hogy ha kinyújtanátok oldalra a kezetek, ne érjen össze. Hátulról sose előzd meg az előtted lévő lovast, mert az megijedhet! 

A lovardai alakzatok megtanulása nélkül lehetetlen a lovardában való gyakorlás, hiszen ezeket edzéseken, osztályban való lovaglásnál és versenyeken is egyaránt alkalmazzák. Az alapvető
alakzatok a következők: nagykör, kiskör, körben válts!, átváltás, egyszerű kígyóvonal, féllovarda, féllovarda középből, átlóváltás, félátló váltás, váltsd a köröket, nyolcasok, többívű kígyóvonal.

Ittvan pár alakzat:

lovardai-alakzatr.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagyon Jó

(Lengyel Anna, 2016.01.27 20:34)

Köszönöm nagyon sokat segítettetek!

mezőhegyes

(juli, 2013.01.22 06:44)

csak enyi?????

Re: mezőhegyes

(Szerk., 2013.07.16 19:02)

Szia! Persze, hogy nem csak ennyi van, de az összeset nem tudom feltenni.

 

 

ProfilképLevelezőlista
Archívum

Naptár
<< Február / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 422506
Hónap: 5002
Nap: 171