Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló ápolása

1. A lóápolás alapos keféléssel kezdődik a nyaktól a far felé haladva a ló egész testén át, mindkét oldalon. A lovat mindig szőr mentén kell lekefélni. Ha sáros, vagy nagyon poros a ló, akkor a szennyeződés mértékétől, valamint a ló érzékenységétől függően először használj gyökérkefét vagy gumis vakarót, majd csak utána szőrkefét. Ne nyomd rá erősen a kefét ha a ló csikis, vagy kényes a bőre.

2. Miután lekefélted a ló testét, törölgesd át a fejét (vigyázz arra, hogy nehogy megüsd a csontokat), a fülét és a füle környékét is. Érzékeny lovak fejét ne kefével, hanem szivaccsal vagy puha ronggyal tisztítsd meg. Töröld át a szemek környékét, az orrnyílásokat és az ajkát is. Nézd meg nem horzsolta-e fel a szájszegletét a zabla, vagy az orrát az orrszíj. Emeld meg a ló farkát, és külön ronggyal töröld meg a farokrépát és környékét a farok alatt is.

3. Következő lépésként patakaparó segítségével tisztítsd ki a ló patáját. Csúsztasd végig a kezedet a ló lábán, és emeld meg olyan magasságba ami neked és a lónak egyaránt kényelmes. Légy óvatos, mert lehet, hogy a ló felkapja a patáját, ezért hajtsd oldalra a fejed.

4. A patakaparót feltről lefele mindkét nyírbarázdában, majd tisztítsuk ki a maradék szennyeződést. Mindig ellenőrizni kell, hogy a patkók helyesen állnak-e és nem lazult-e meg valamelyik patkószög. Hetente kétszer-háromszor kend be a patáját pataolajjal, patazsírral, vagy patabalzsammal, hogy jó állapotban.

 

1. Fésű: a ló farkát, sörényét és üstökét fésüljük vele. 

sorenyfesu-fem-.jpg

 

 

 

 

 

2. Vakaró: a szőr növésével megegyező irányban, kör-körös mozdulatokkal jól rányomva használjuk, ezzel fellazítva a kihulott szőröket és a piszkot.Három fajtája van:-gumi,müanyag,fém.

gumivakaro.jpg

 

 

 

 

  3. Szőrkefe: ezzel távolítjuk el azt a szőrt és piszkot amit a gumivakaróval fellazítottunk. Ugyan úgy szőrrel megegyező irányban. A homlokát óvatosan meg lehet vele tisztítani, és nagyon élvezik!

szorkefe.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. Gyökérkefe: a makacsabb sárfoltokkal tarkított szőr tisztításához elengedhetetlen kellék, és azokat a szőrszálakat is el lehet vele távolítani, amelyeket a szőrkefével nem sikerült.

gyokerkefe.jpg

 

 

 

 

 5. Patakaparó: nagyon fontos a pata egészsége miatt. Ha nem kaparod ki nap, mint nap, akkor az akár be is gyulladhat.

patakaparo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6. Puha rongy: arra használjuk. hogy kitöröljük a ló szeméből a csipát és kitisztítsuk az orrjukait. Akár még a szőr fényesítésére is lehet használni.

puha-rongy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 7. Szivacs: a ló fejét tisztítjuk vele.

puha-szivacs.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 8.  Svicckés/tajtékvonó (gumis és fém): a ló fürdetése után ezzel húzzuk  ki szőréből a vizet. A nyakától kezdjuk lefele irányított mozdulatokkal. A hasáról pedig felfele húzva a svicckést.

gumis-tajtekvono.jpg

 

 

 9. Tépöfésű

Ha lovad sörénye túl dús ezzel tudsz kitépni belőle: pár szálat belecsavarsz a fésübe majd megrántod.Ezenkivül ollóvál vághatod de attól csak sürüsödni fog.

fesu.jpg

 

 

 

 

 

 

 10. Sörénygumi: Versenyre vagy csak ha unatkozol befonhatod a lovad sörényét,majd össze gumizod ezzel.

 

 

 

 Lóápoló doboz: Ez nem szükséges nyilvánvaló a lovad áplolásához,de az ápoló felszerelést itt tarthatod.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hgeorgina@freemail.hu

(nagy dalma, 2016.07.02 12:55)

Nagyon tetszik.Ezzel fogom felkészíteni Csengét a lovamat.

KITTI A STAR

(NIEDER ORSOLYA, 2013.08.26 11:17)

ÉN MÁR SOKSZOR KÉSZITTEM FEL A PUFIT(Ő EGY LÓ)

 

 

ProfilképLevelezőlista
Archívum

Naptár
<< Február / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 422505
Hónap: 5002
Nap: 171